Montessori mokytojas turi turėti: mokslinę (specialią montesorinę), profesinę (pedagoginę psichologinę) ir vidinę kompetencijas.

Mokslinė (speciali montesorinė) mokytojo kompetencija:

• Supranta vaiko fizinę, emocinę ir psichinę raidą;

• Žino apie vaiko gebėjimus, raidos sutrikimų rūšis, ankstyvąją sutrikimų diagnostiką ir terapiją;

• Siekia socialinės vaiko integracijos šeimoje ir mokykloje;

• Geba stebėti individualią ugdytinio veiklą, pažangą;

• Suvokia vaiko psichofizinės raidos ypatybes, atskleidžia jo prigimtines savybes.

Profesinė kompetencija:

• Turi bendrųjų pedagoginių psichologinių bei M. Montessori pedagogikos teorinių bei praktinių žinių;

• Žino kaip ruošti ugdymosi aplinką bei priemones ir pritaikyti kiekvieno amžiaus tarpsnio asmens ugdymo reikmėms;

• Nusimano kaip ugdymo procese taikyti M. Montessori pedagoginės sistemos principus;

• Laikosi tam tikrų taisyklių:

• gerbti ugdytinio asmenybę ir elgtis su juo, kaip su sau lygiu, sukuriant bendradarbiavimo atmosferą;
  • neskubėti ugdytinio kritikuoti, bet pastebėti, paskatinti kad ir menkiausią pažangą, kūrybiškumo apraišką;
  • skatinti jį nebijoti suklysti, suprasti, kad praktikuojantis galima atrasti tikrą pažangos kelią;
  • atsargiai išreikšti savo nuomonę, leisti jam pačiam pasirinkti;
  • leisti ugdytiniui savarankiškai veikti, siekiant pasirinkto tikslo;
  • gerbti jo nuomonę, pageidavimus;
  • ne mokyti, bet drąsinti, vesti, padėti;
  • vengti skubotumo, gerbti individualų ugdymosi tempą;
  • suteikti galimybę pačiam pajusti, sužinoti, atrasti, sukurti.

Mokytojas, atlikdamas jungties tarp vaiko ir paruoštos ugdomosios aplinkos vaidmenį, turi gerai suprasti jos reikšmę vaiko asmenybės raidai, išmanyti ugdomojoje aplinkoje pateiktos medžiagos, priemonių paskirtį, mokėti tiksliai ir kvalifikuotai jomis naudotis, numatyti reikiamą priemonių kiekį, kad jų nestokotų arba nebūtų per daug, kurti estetišką aplinką, meniškas, metodiškas mokymosi priemones. Ugdomojoje aplinkoje mokytojas turi elgtis tyliai, būti dėmesingas, paslaugus vaiko pagalbininkas.

Montesori mokytojui būtinos asmeninės savybės:

• Išmintis;

• Kantrybė;

• Savikontrolė;

• Ramybė;

• Teigiamas nusiteikimas.

Rengė: Sandra Virbašienė pagal „Montessori pedagogikos Lietuvoje samprata“ 2004-06-23.

Gyvenimas per trumpas skraidyti plaštakėmis

2019 lapkričio 6 d. 11: 6
2019 m. lapkričio 21 d. 16 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas) vyks knygos apie Domicelę Petrutytę pristatymas

Mokytojų kursai „IKIMOKYKLINIO UGDYMO MONTESSORI PEDAGOGŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMAS“

2019 vasario 21 d. 15:27
Kviečiame visus pedagogus, norinčius patobulinti Montesori mokytojo kvalifikaciją dalyvauti kursuose. Registracija vyks www.semiplius.lt Kursai prasideda 2019 m. kovo 21 d.

2019 sausio 25 d. 15:39
Marija Montessori kalbėjo apie savo ugdymo filosofiją kaip apie „ugdymą gyvenimui“.